Sveta Petka

Gospod Isus Hrist

Presveta Bogorodica

Stefan Dečanski

Crkva Sv Petke-Halmstad

Prepodobna mati Paraskeva Položaj izvora

 

Kako stići do izvora Svete Petke


Izvor Svete Petke u Železniku nalazi se na samom obodu ovog prigradskog naselja. Od samog centra Železnika udaljen je oko 2 km. Ukoliko dolazite do njega iz centra grada, mozete koristiti autobusku liniju 511. Polazište autobusa 511 nalazi se na Železničkoj stanici u Beogradu.

 

 

Za uvecanje slike koristite desni klik miša i opciju Wiew Image


 
Прикажи већу мапу

 

Video zapis načinjen od mesta koje je obeleženo na mapi. Silazak sa asfaltnog puta na zemljani put. Zapis počinje prilaskom sa strane naselja Taraiš i skreće se desno ka izvoru. U koliko dolazite sa strane ulice "Izvorac" skrećete levo na zemljani put koji vodi ka izvoru..Video zapis traje 4 minuta i 43 sekunde


 

STARI ZAPIS O IZVORU

’’Kažu da je ova voda ljekovita tako da se mnogi bolesnici od nje izleče i postanu zdravi kao drijen. Svijet tu odavna ide, najviše mlade nedelje i petka, a i sad sve jednako dolazi iz mnogijeh krajeva pa čak iz Podrinjskog okružja i okupi ih se jednog dana i po 40 duša te se kupaju i piju vodu, pa i pare bacaju u vodu i godišnje se nakupi i po 200 groša. Zato su Železničani postavili jednog čoveka te kupi ove pare, pa vele da od njih onđe naprave jednu zgradu, da im se ima đe narod skloniti od rđavog vremena’’.

A.V. Bogić, Opis vračarskkog sreza, Topografski rječnik,

Beograd , 1866.

 

Citat iz knjige:

"Istorija Železnika 
1528-1945"
Autor knjige: Nenad Lukić

Galerija