Sveta Petka

Gospod Isus Hrist

Presveta Bogorodica

Stefan Dečanski

Crkva Sv Petke-Halmstad

Prepodobna mati Paraskeva Pisali su o izvoru

IZ STAMPE

Politika

Crkva pod otvorenim nebom

Na izvor Svete Petke u beogradskom naselju Železnik svakodnevno dolaze vernici jer se pročuo po isceljenjima slepih i nerotkinja

Read more

Снимио Анђелко Васиљевић

Ima više legendi o tome kako je izvor u Železniku kod Beograda proglašen čudotvornim i nazvan po Svetoj Petki, ali mnogim njegovim posetiocima to i nije toliko važno. Oni se svake godine masovno iskupe u avgustu i oktobru, na praznik Prepodobne mati Paraskeve i na Veliki petak, uoči Uskrsa.

Poslednjih nekoliko godina vernici dolaze skoro svakog dana, zapale sveću, pomole se, donesu neki dar, i natoče vodu sa izvora. I zaista, kada smo pre nekoliko dana posetili ovo mesto videli smo nekoliko meštana kako se vraćaju sa punim plastičnim balonima koje su ubacivali u automobile, parkirane malo podalje, zbog lošeg puta.

Pojedine porodice sasvim su prestali da piju „gradsku” vodu, isključivo se snabdevaju sa ovog izvora koji se nalazi oko dva kilometra od centra Žarkova. Iako voda nije uvek hemijski ispravna zbog slivanja površinskih voda, to kao da onima koji dolaze ovde nimalo ne smeta. Naprotiv, mnogi duboko veruju u njenu čudotvornu moć i prepričavaju isceljenja nerotkinja, slepih, psihički obolelih…

 

Više o tome

 

VESTI-ONLINE

Izvor Svete Petke za neplodnost

Na periferiji Beograda, pokraj Železnika, nalazi izvor svete Petke koji posećuju mnogi koji su izgubili nadu da njihovu bolest može izlečiti zvanična medicina.

Read more

Izvor je u pravom raju zelenila i drveća gde čovek ne može, a da ne oseti, kako mnogi tvrde, blagoslovenu ruku svetice Petke, zaštitnice žena i nemoćnih.
Žitelji Železnika i okoline su na ovom izvoru napravili česmu, ogradili zemljište i napravili pravu crkvu pod otvorenim nebom. Sveće na sve strane, na ogradi voće i slatkiši, na granama drveća vise marame i peškiri... Pored česme penzionerke Mica Ugrenović i Tanja Zdravković pune balone sa čudotvornom izvorskom vodom.
 

Više  tome

 

Glas-javnosti

Na periferiji Beograda, pokraj Železnika, izvor Svete Petke u sredu posetilo na stotine hodočasnika

Voda nade i vere

Slepa kćerka bogatog trgovca progledala pošto se umila vodom sa izvora. Drčni komunista metalostrugar naprasno umro kada je isekao hrast zapis

U sredu je bila Sveta Petka, dan kada su se vernici u svim pravoslavnim hramovima podsetili svete mučenice Paraskeve. Ova svetica, poreklom Srpkinja, živela je u desetom veku i danas je jedan od najcenjenijih pravoslavnih svetitelja.

Na beogradskoj periferiji, negde na sredokraći između Železnika i Sremčice, kolone ljudi zamiču neasfaltiranim putem. Niko se ne obazire na žitko blato u koje noge propadaju do kolena.

- Dobar dan, izvinite, gde je Sveta Petka? - raspituje se sredovečna zabrađena gospođa. U rukama joj ceger pun praznih plastičnih flaša "koka kole".

- Eno, dole, jedno dvesta-trista metara nizbrdo, pa pravo preko onog uzvišenja... - upire prstom pogrbljeni čičica.

Više o tome

 

Kurir

VODA SA IZVORA SVETE PETKE LEČI I OKREPLJUJE VEKOVIMA

 

Za ovo sveto mesto u Železniku zna samo mali broj Beograđana

Read more

U beogradskom naselju Železnik izvor Svete Petke već stotinama godina predstavlja mesto gde se svakodnevno okuplja mnoštvo vernika. Iako je veoma posećen, čini se da malo Beograđana zna da ovaj izvor postoji u okolini grada.

Okružen betonskim zidom, šumom i voćnjacima, sa klupama za sedenje i ikonama Svete Petke, izvor podseća na hram. Mermerne stepenice vode do samog izvora, gde se nalaze tri česme iz kojih neprekidno teče hladna i bistra voda.

Vise o tome

 

STARI ZAPIS O IZVORU

’’Kažu da je ova voda ljekovita tako da se mnogi bolesnici od nje izleče i postanu zdravi kao drijen. Svijet tu odavna ide, najviše mlade nedelje i petka, a i sad sve jednako dolazi iz mnogijeh krajeva pa čak iz Podrinjskog okružja i okupi ih se jednog dana i po 40 duša te se kupaju i piju vodu, pa i pare bacaju u vodu i godišnje se nakupi i po 200 groša. Zato su Železničani postavili jednog čoveka te kupi ove pare, pa vele da od njih onđe naprave jednu zgradu, da im se ima đe narod skloniti od rđavog vremena’’.

A.V. Bogić, Opis vračarskkog sreza, Topografski rječnik,

Beograd , 1866.

 

Citat iz knjige:

"Istorija Železnika 
1528-1945"
Autor knjige: Nenad Lukić

Galerija